Olvasónaplók-Kötelező Olvasmányok Röviden-Elemzések » Archívum » Arany János:Toldi-Rövidítés-Olvasónapló

Payday loans
Arany János:Toldi-Rövidítés-Olvasónapló

Arany János:Toldi-Rövidítés-Olvasónapló

Arany János-Toldi

Helyszín:
Nagyfalu, nádas, Buda, Pest

Első ének
Az elbeszélő költemény a nyári pusztán henyélő béreslegények képével nyit. Egyedül Toldi nem lustálkodik: a látóhatárt kémleli, ahonnan egy sereg közeledik. Megtudjuk, hogy Toldi nemesi családból származik, de csak bátyja, György részesült ennek megfelelő neveltetésben, hiszen a királyi várban, a királyfi mellett tölti napjait. Toldi Miklósban ezért sok keserűség és düh van bátyja iránt. Szeretne ő is inkább katona lenni. A sereg Laczfi nádor vezetésével a közelbe ér, és a nádor Miklóstól kér útbaigazítást Buda felé. Miklós zokon veszi, hogy a nádor parasztnak szólította, ezért az utat egy hatalmas farúddal mutatja meg. A katonák elképednek rajta, mekkora ereje van. Sajnálkoznak felette, hogy Miklós csak egy paraszt, hiszen, ha nemes lenne, kitűnő katona válna belőle.

Második ének
Eközben nagy a sürgés-forgás Nagyfaluban a Toldi-házban, mert hazaérkezett György, s vele negyven cimborája. Miklós, mikor megérkezik, meg akarja ölelni bátyját, de az durván elutasítja a köszöntését, és semmirekellőnek nevezi. Majdhogynem kenyértörésre kerül a dolog: Miklós felajánlja, hogy távozik a háztól, ha megkapja a vagyon neki kijáró részét. Erre György jól pofon csapja, mondván, hogy ez a neki kijáró rész. A fiúk erre majdnem egymásnak esnek, édesanyjuk azonban közéjük áll. Miklós borúsan félrevonul.

Harmadik ének
György arra buzdítja vitéz barátait, hogy Miklóssal incselkedjenek. Miklós tűri egy ideig, de mikor egy dárda a vállát éri, kitör belőle a düh, megragadja a malomkövet, amin ült, és a vitézek közé hajítja. A súlyos kő az egyik vitéz halálát okozza. Miklósnak ezért menekülnie kell a háztól, György kiadja a parancsot katonáinak, hogy kerítsék kézre.

Negyedik ének
Miklós három napig bujdosik, nehezen talál élelmet magának. Három nap múlva talál rá hű cselédje, Bence, ennivalót és bort hoz neki. Megpróbálja rávenni Miklóst, hogy térjen haza, mikor bátyja visszamegy Budára, Miklós azonban hajthatatlan. Egyedül anyja iránti szeretete tartaná vissza, ám csak egy üzenetet küld neki: hallani fog még róla, és büszke lesz rá.

Ötödik ének
Miklós a nádasban bujkálva véletlenül két kisfarkasra bukkan. Megsimogatja őket, ám rosszul teszi, mert az anyafarkas kölykei védelmében rátámad. Óriási dulakodás kezdődik az anyafarkas és Miklós között, ráadásul a hím is hamarosan megérkezik. Végül mégis Miklós kerül ki győztesen. A nagy küzdelem után elgondolkodik, vajon nem kéne bátyját is éppen így megölnie. Ettől azonban visszatartja a lelkiismerete. Tovább folytatja útját, a két kimúlt farkast azonban magával viszi.

Hatodik ének
Miklós az éj leple alatt hazalopakodik, hogy anyjával beszélni tudjon. A házban mindenki alszik. Alvó bátyját meglátva Miklósnak megint eszébe jut, hogy most megölhetné, de nem teszi: csak az ágya mellé fekteti a két kimúlt farkast, hogy ezzel adja tudtára, hogy itt járt. Majd felkelti édesanyját, hogy elbúcsúzzon tőle: közli vele, hogy felmegy Budára, hogy vitéz legyen belőle. A búcsúzkodásnak az vet véget, hogy a kutyák a háznál felriadnak a farkasok szagára, és felverik a házat. Miklósnak így azonnal távoznia kell.

Hetedik ének
Négy napos út után Miklós a Rákos

mezejére érkezik, egy temető mellé. Látja, hogy a temetőben keservesen sír egy asszony, aki az édesanyjára emlékeztette őt. Megkérdezi tőle gyászának okát, az asszony pedig elmondja, hogy két vitéz fiát siratja, akiket egy cseh vitéz ölt meg. A Duna szigetén ugyanis egy cseh vitéz állandóan becsmérli a magyarok vitézségét, ezért sok magyar megverekszik vele, ám eddig mindenkit megölt.

Nyolcadik ének
Eközben György azon mesterkedik, hogy kiforgassa öccsét a családi vagyonból. Felmegy Budára Lajos királyhoz, és előadja neki, hogy az öccse világ életében egy nagy korhely volt, nemrégiben pedig megölte egyik szolgáját. A király felajánlja Györgynek, hogy hozza fel öccsét Budára, s ha Miklós legyőzi a cseh vitézt, megkegyelmez neki. György azonban közli a királlyal, hogy Miklós a gyilkosság után világgá ment. S minthogy eltűnt, a törvény előtt halottnak számít. Alakoskodva felajánlja Miklós vagyonát a királynak, hogy rendelkezzék vele (persze arra számít, hogy a király úgyis neki adja). Azonban meglepetés éri: a király úgy rendelkezik, hogy annak adja csak oda a vagyont, aki megverekszik a csehvel és győztesen kerül ki.

Kilencedik ének
Miklós eközben felér Pestre. Egy utcai padon üldögélve nagy lármára lesz figyelmes: a vágóhídról elszabadult egy bika, s a vágóhídi legények kutyákkal próbálják megfogni, ám a bika mindegyik kutyát megöli. Az egész utcában nagy a rémület, senki nem mer közelíteni az állathoz. Miklós azonban az utca közepén elébe áll az állatnak, egy nagy dobbantással és kurjantással lecsillapítja, majd szarvánál fogva visszavezeti a vágóhídra. Nagy csodálatot kelt az emberekben, de nem hálásak érte: egy darab májat vetnek oda neki, és nem hagyják, hogy a vágóhídnál aludjon. Miklós ezért a temetőbe megy, hogy felkeresse az özvegyasszonyt és elkérje tőle halott fiai fegyverzetét. Az asszonyt azonban nem találja sehol, s végül a temetőben hajtja álomra a fejét.

Tizedik ének
Miklós lódobogásra ébred, s a közeledő lovasban öreg szolgáját, Bencét ismeri fel. Bence elmondja, hogy édesanyja küldte utána, hogy találja meg, s maradjon vele, segítve és szolgálva őt. Egy cipót is küldött Miklósnak, amelybe egy szelence volt belesütve, a szelencében pedig arany volt. Nagyon megörült ennek Miklós, mert ebből a pénzből tud magának fegyvereket vásárolni. Bencével felkeresnek egy fogadót, ahol Miklós jókedvében egy kanna bort megiszik, s táncol is.

Tizenegyedik ének
A császári család még mindig vacsorázik, mikor a császár dolgozószobájában kialszanak a fények.

Tizenkettedik ének
A király teljesen elképed az ismeretlen vitéz erején, s parancsot ad ki, hogy hozassák elé, hadd adja neki Toldi György öccsének vagyonát. A király előtt Miklós felfedi kilétét, s fény derül György mesterkedéseire. A király igazságot akar szolgáltatni, s György részét is Miklósnak akarja adni, ő azonban lebeszéli róla, mondván, hogy nem vagyonra szeretne szert tenni, hanem katona szeretne lenni a király hadseregében. A király örömmel katonái közé veszi, s kardot ajándékoz neki. Nemsokára megérkezik Toldi édesanyja is, és nagy boldogan borulnak egymás nyakába. Minthogy a király Györgyöt kitagadta udvarából, György megy Nagyfalura lakni, Miklós és az édesanyja pedig a király mellé kerül. Toldiból az idők során pedig rettenthetetlen és híres vitéz lett.

55 Hozzászólás »

 1. Suga írta:

  Nagyon jó,már nem is emlékeztem ilyen részletesen a Toldira. KÖszi!!!!!!!

  comment-bottom
 2. Hajnal írta:

  Nagyon szép olvasmány a végén kedvem támad teljesen kiolvasni.XD Amúgy meg egy nagyon érdekes kis történet. tettszett. :)

  comment-bottom
 3. Ágnesz Lucia írta:

  A 11. ének nagyon nem erről szól. Milyen császár? mit kevertetek bele!
  ott ügyebár egy kocsmába iszogat Bencével, ott töltik az éjjelt majd korán elmegy a vásárba páncélért és fegyverekért, ott legyőzi a cseh lovagot….
  Jó lenne ha kijavítanátok, nem ezért vagy azért.

  comment-bottom
 4. Roby írta:

  koszi mert kellene meg ezen a heten nagyon koszi aki kitalalta az oldalt

  comment-bottom
 5. Cukimuki írta:

  Nagyon ügyes vagy!GRATULÁLOK!:-D

  comment-bottom
 6. Csikóhh írta:

  Hello! Kösszi nagyon jó, mert le kell írni a részeknek a tartalmát és ha nincs kedvem innen szoktam nézni, persze kiegészítem, mert kicsit hoszabban kell leírni.xd

  comment-bottom
 7. Csikóhh írta:

  UI.: Budapest

  comment-bottom
 8. Jerry írta:

  Nagyon király már kerestem ilyet de nem találtam sehol nagyon fasza!! JEEEEEE Hajrá LOKI!! XD

  comment-bottom
 9. rebeka:*:*:*:*:* írta:

  sztem ez jo lex a haziolvasmanyhoz:*:*:*:*:*nem szeretem a toldit nem tom h mert de nah ez van XD XD XD XD XD:D:D:D:D:D:D:Dha ez nem tetszik majd az oszinak akk menjen a francba :L:L:L:L:L nem erdekel de sztem ez az oldal jo de koszi h feltettetek

  comment-bottom
 10. bebe írta:

  sziasztok!! fasza az oldal xd

  comment-bottom
 11. Beerniii írta:

  nem ertek semit:((:(((
  amugy az id-m csaajszyiy

  comment-bottom
 12. Csenge írta:

  köszi az segít sokat :P =)

  comment-bottom
 13. csajszi:*:*:X:X:X írta:

  koszike nagyon jo

  comment-bottom
 14. csajszi:*:*:X:X:X írta:

  nagyon jo oldal

  comment-bottom
 15. am én írta:

  nagyon jó ez az oldal, nekem pont eseményt kellett írni a 3.énekből, és ez jó összefoglaló ének, köszönöm

  comment-bottom
 16. Wooplewep írta:
  comment-bottom
 17. Claudiebalo írta:

  Szerintem nagyon jó így.
  Legfeljebb 5percet vesz igénybe a végiggondolás,feldolgozás.
  Nem szeretem a Toldit nem tudom miért.
  Am. szar a tanárunk most keresek először rövidítést.(a jános vitéz sokkal jobb volt)
  KÖszi^^

  *claudiebalo*

  comment-bottom
 18. Sz.E. írta:

  naon jó innen csinálom a leckét :P

  comment-bottom
 19. senki írta:

  szerintem a mai gyerekek inen tudják lemásolni a tanulnivalót és nem maguktól írják meg a fogalmazást.

  comment-bottom
 20. molnár milán írta:

  nagyon könyü igy megcsinálni a házit köszi

  comment-bottom
 21. VKI írta:

  cool, ha nem lenne nem lenne házim se, úgyh ezer thx <3

  comment-bottom
 22. snooki írta:

  huhh de joo inen tok tartalmat irni:D

  comment-bottom
 23. blanka írta:

  nagyon jó
  jó volt elolvasni
  élveztem
  jobb mint maga a vers

  comment-bottom
 24. timi írta:

  nagyon jóóó. ez nagyon okos ötlet hogy leírják. köszi sokat segített!!!!!!!!!!!!,

  comment-bottom
 25. Gigi írta:

  kozsi nagy segitseg..:X
  legalabb nem kell kiolvassam;)):P

  comment-bottom
 26. Gigi…(Nice Girl) írta:

  2 napom lenne ra h kiolvassam de szerencsere ratalaltam erre az oldalra
  kosziii neketk h feltettetek ezt az oldalta netre:):):)
  halas koszonet:D:X

  comment-bottom
 27. Debby írta:

  Köszi ha tudnátok mennyit segített :D
  Sőtt ötöst is kaptam de a tizeneggyedik a szar már bocs :(

  comment-bottom
 28. Debby írta:

  Lécci javítsátok ki a tizeneggyediket mert lusta vagyok én megcsinálni xD De egyébként le a kalappal mert tök jó :D

  comment-bottom
 29. Anonymus írta:

  Nagyon köszönköm a segítséget!!
  A lecke így sokkal könnyeb lett!!!
  Bár a tizenegyedik ének NAGYON HIÁNYOS!!!!!!
  :-) :-)

  comment-bottom
 30. nocó írta:

  kösz.ez jól jött mert fogalmazást kell írni XD thx

  comment-bottom
 31. brigóó írta:

  nagyon köszönöm a seditséget angolból fogalamzást kellet irni:D

  comment-bottom
 32. Misi írta:

  Koszonom !!
  szepen
  nagyon jo;)

  comment-bottom
 33. Zazzyka89 írta:

  Nekem nem kellett belőle olvasónapló se semmi de a dogámhoz tökéletes szóval köszi!

  comment-bottom
 34. Marco írta:

  Nagyon jo,nagyon szépen köszönöm!!! :) :D .

  comment-bottom
 35. Marco írta:

  Kellet a leckéhez.Irunk belole.:):O mijen jo

  comment-bottom
 36. hornyák dzsenifer írta:

  nagyon ügyes vagy:ez nagyon jó lett….:)

  comment-bottom
 37. hornyák dzsenifer írta:

  kellet dogához:)

  comment-bottom
 38. nyuszi írta:

  nalunk azt remelik mindegyiket kiolvassuk. lehet hogy jobbak leszunk, vagy megse, de nem jo tulozni:) pl en mar egy hete keresek egy konyvet; minden kozeli konyvesboltban neztem, mar masoktol is kertem volna. viszont ez a tartalom egy kicsit rovid, harom oldal eleg kene legyen ha nem irunk de ha mar irunk is, tobb kell. jo hogy letezik ez a jegyzek, hanem nem lenne mit tenni.
  koszonom annak vagy azoknak akik feltettek:)

  comment-bottom
 39. hat írta:

  remelkedem jo lesz a suliban 5- szeretnek kapni uncsi ez a konyv semmit sem ertek belole

  comment-bottom
 40. Máte írta:

  tok jo nagy hasznat vattem

  comment-bottom
 41. Máte írta:

  tok suti

  comment-bottom
 42. Arnold írta:

  koszonom xĐ , naon jo oldal

  comment-bottom
 43. sziki írta:

  Nagyon jo kossz holnapra kell :P nagyon jo szupi koszi xD

  comment-bottom
 44. sziki írta:

  Csak miert van akora nagy hely a hetedik eneknel? xD

  comment-bottom
 45. mim írta:

  Az nagy segítség lenne ha odaírnátok, hogy melyik énekbe kik a szereplők és, hogy hol játszódnak az énekek!
  Köszi:D

  comment-bottom
 46. mim írta:

  :D de kérlek tényleg írjátok ki

  comment-bottom
 47. Kato írta:

  Vagany a honlap.Egyszoval SZUPER.Jol megszerkesztetek (bar a 11-ik fejezet,inkabb ne is beszeljunk arrol.)
  Szeretnek valamit uzenni a gyerekeknek:
  tudom,hogy nehez kiolvasni a Toldit de azert probaljatok meg.Nalunk romanaiaban
  7-ben kerik s ateltem , kiolvastam a tOLDIT
  sok sikert!

  comment-bottom
 48. AccinainsLila írta:

  Visit us at the moment to

  obtain more facts and facts

  at all events By us

  at times to obtain more

  facts and facts regarding

  [url=http://www.studia-projektowe.waw.pl/czym-sa-tak-naprawde-weglowodany.html]węglowodany[/url]

  comment-bottom
 49. walaky írta:

  Szerintem az oldal nagyon jó és nagyon sokat segít nekem és gondolom mindenkinek :D

  comment-bottom
 50. VALAKI írta:

  kICsitt rövidebbekis lehetnének az énekek!de másképp jo gratulállok:)!

  comment-bottom
 51. Dalma írta:

  Sziasztok!Elnem tudjátok képzelni hogy ez a tartalom nekem milyen jol jött ! köszönöm! <3

  comment-bottom
 52. szandi írta:

  ez sokkal job mint az egeszet el kene olvasni :) <3

  comment-bottom
 53. réka írta:

  nagyon jo ez az oldal! nekünk dolgozat lesz belöle :(

  comment-bottom
 54. 50cent1999@azet.sk írta:

  Huha nagyon jo oldal es nekem is segitett jobb mint ha konyv bol el olvasnam :D :D

  comment-bottom
 55. vivienke írta:

  köszi szépen hogy segített a háziban!!!!!!!!!!!!!!! :):D :D

  comment-bottom

RSS csatorna a hozzászólásokhoz. TrackBack URL

Mondj véleményt róla!